Orkest van het Oosten floreert met fijnzinnig dirigerende Ed Spanjaard

Componist hoort partner met natte spons over de snaren van haar harp gaan: de poetspiep is geboren. Met de fijnzinnig dirigerende Ed Spanjaard floreert Orkest van het Oosten ook in bekend repertoire.

Door Biëlla Luttmer
15 april 2018
Bulsink, Tsjaikovski, Sjostakovitsj
Miriam Overlach, Carla Leurs, Orkest van het Oosten o.l.v. Ed Spanjaard.
12/4, Zwolle, Theater De Spiegel.

Toeval, meer was het niet. Wilbert Bulsink, componist, hoorde zijn partner Miriam Overlach met een natte spons de snaren van haar harp schoonpoetsen. Ieieie, ieieie, klonk het fel, alsof er een voorloper van de hobo voorbij kwam. De poetspiep kreeg een plek in Spelingen, zijn harpconcert dat dezer dagen in Zwolle in première ging. Het is een klankeffect dat spannend botst met de wollige dromerigheid waarmee je de harp meestal associeert.

Al tijdens de orkestovergang van het voorgaande deel was Overlach in de weer met een bakje water en twee sponzen. En toen was er ineens die metamorfose van de harpklank: staand achter haar instrument trok ze met verticale bewegingen krachtig een spons over een snaar, in telkens complexere ritmes pingpongend met de blazers van het Orkest van het Oosten.

In Sjostakovitsj’ luchtige Negende symfonie maakten de solistische kwaliteiten van de orkestmusici grote indruk

Zo’n toevalscadeautje is leuk, maar er een serieuze toepassing voor vinden, is een ander verhaal. Bulsink is daar knap in geslaagd. Zijn experimenteerlust wordt in toom gehouden door zijn scherp ontwikkelde gevoel voor structuur. Mooi hoe transparant de klank blijft terwijl hij toch het symfonieorkest in zijn volle breedte benut. Mooi ook hoe hij telkens opnieuw uitkwam bij de weemoedige melodie van een oud volksliedje

Met de fijnzinnig dirigerende Ed Spanjaard floreerde het Orkest van het Oosten ook in bekend repertoire. De concertmeester Carla Leurs soleerde met een warm gloeiende toon in Tsjaikovski’s Vioolconcert. In Sjostakovitsj’ luchtige Negende symfonie maakten de solistische kwaliteiten van de orkestmusici grote indruk.

Tijdens het Dutch Harp Festival (12 en 13/5 in TivoliVredenburg, Utrecht) is Miriam Overlach samen met Marianne Smit te horen in de eerste Nederlandse uitvoering van Freude, een stuk voor twee harpen van Karlheinz Stockhausen.