‘Bulsink verdient podium’

Op verzoek van vaste dirigent Ed Spanjaard zette het Orkest van het Oosten dit seizoen een gloednieuw werk van componist Wilbert Bulsink op het programma. Op donderdag 12 april beleeft ‘Spelingen, voor harp en orkest’ zijn wereldpremière in De Spiegel in Zwolle. Ed Spanjaard licht graag toe waarom hij hiervoor heeft gekozen.

“Ik kwam op het idee voor deze compositieopdracht toen ik in Caïro een stuk van Wilbert Bulsink dirigeerde voor harp en ensemble. Het stuk intrigeerde mij: het was origineel, voortkomend uit een nieuwsgierige geest. Wilbert combineerde heel inventief geheimzinnige, weinig gebruikte flageoletten van de harp met een zachte klank van het ensemble. Ik was zo getroffen door de kwaliteit van dit stuk dat ik hem vroeg daarop door te werken in een nieuwe compositie. Dat werd Spelingen, voor harp en orkest.”

Innovator

“Wilbert Bulsink is zeer bevlogen. Hij heeft er plezier in om nieuwe dingen te bedenken, uit te vinden als het ware, en aan elkaar te knopen. Hij is heeft grote kennis van de mogelijkheden en onmogelijkheden van een symfonieorkest. En toch durft hij ook risico’s te nemen.”

Lef en kansen

“Talentvolle componisten van eigen bodem verdienen het gehoord te worden. Ik maak me daar sterk voor door getalenteerde mensen de gelegenheid te geven met een professioneel orkest in een echte concertzaal onder goede omstandigheden te werken. Orkest van het Oosten is een machtig apparaat. Het vergt lef daarvoor te schrijven. Als iemand dat aandurft en talent heeft, verdient hij een serieuze kans.”

Begin van een traditie

“In december hebben we hier al een eerste stap in gezet. We speelden toen het grote orkestwerk Unificazione van Hawar Tawfiq, min of meer een leeftijdgenoot van Bulsink. Deze prachtige compositie kwam geweldig goed aan bij orkest en publiek. Het begin van een kleine traditie!”