Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Recital – Jeroen Dupont viool en Ed Spanjaard piano

9 oktober 2022 - 15:00

Zij spelen Bach’s derde Vioolsonate en meesterwerken uit de 20e eeuw van Stravinsky, Ysaÿe, Szymanowski en Debussy
Jeroen Dupont viool en Ed Spanjaard piano werken inmiddels sinds drie jaar intensief samen als viool-pianoduo. In oktober ’22 is het duo te beluisteren in een geheel nieuw programma met de derde vioolsonate van Bach en meesterwerken uit de 20e eeuw van Stravinsky, Ysaÿe, Szymanowski en Debussy. Wij verwelkomen Ed en Jeroen met hun nieuwe programma graag weer in het Salviuskerkje!

Programmabeschrijving

Het concert vangt aan met Bach’s derde vioolsonate in E-groot; heeft de viool in het eerste deel de hoofdrol, vanaf het tweede deel wordt thematisch materiaal enthousiast uitgewisseld tussen viool en klavier en na een bijzonder ontroerend derde deel in cis-klein volgt het laatste Allegro in de stijl van Antonio Vivaldi.
Hierna Duo Concertante van Stravinsky, een complex vijfdelig werk gecomponeerd in 1932 in neoclassicistische stijl, Stravinsky’s enige werk voor viool-piano, opgedragen aan violist Samuel Dushkin. Met uitzondering van de Gigue dragen de titels van de delen poëtische termen uit de Griekse oudheid. In het laatste deel de Dithyrambe (extatische lofzang op de god van de wijn en de vruchtbaarheid Dionysos) wordt een onverwacht muzikaal hoogtepunt bereikt.
Na de pauze de vierde sonate voor vioolsolo van Eugène Ysaÿe, opgedragen aan violist Fritz Kreisler. De grote affiniteit met het barokrepertoire en het robuuste, virtuoze spel van de grote Weense violist komt in deze sonate tot uiting.
Dan komt ‘La Fontaine d’Arethuse’ uit Mythes Op. 30 van de Poolse componist Karol Szymanowksi. ‘La Fontaine de Arethuse’ verwijst naar de mythe van Aretusa, een mooie nimf, die door Artemis werd getransformeerd in een heldere bron van water, om te ontsnappen aan de god Alpheius, die haar wilde vangen en tot zijn minnares wilde maken.
Tot slot de Vioolsonate van Claude Debussy. Het componeren van deze laatste schepping (1917) was een ware uitputtingsslag voor Debussy; in het eerste deel twee pakkende akkoorden en verschillende melodische ideeën die steeds een metamorfose ondergaan. Het tweede deel, een lichte toccata, soms scherzando, soms vertederend, eindigend in een finale van zeer feestelijke atmosfeer.

Programma

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
Sonate nr. 3 in E-groot voor viool en klavier, BWV 1016
I. Adagio
II. Allegro
III. Adagio ma non tanto
IV. Allegro

Igor Stravinsky (1882 – 1971)
Duo concertante, W62
I. Cantilene
II. Eclogue I
III. Eclogue II
IV. Gigue
V. Dithyrambe

– pauze –

Eugène Ysaÿe (1858 – 1931)
Sonate nr. 4 in e-klein voor viool solo, Op. 27 “Fritz Kreisler”
I. Allemande
II. Sarabande
III. Finale

Karol Szymanovski (1882 – 1937)
La Fontaine d’Arethuse

Claude Debussy (1862 – 1918)
Sonate voor viool en piano in g-klein, L 140
I. Allegro vivo
II. Intermède: Fantasque et leger
III. Finale: Très animé

Gegevens

Datum:
9 oktober 2022
Tijd:
15:00
Site:
https://www.salviuskerkje.nl/event/ed-spanjaard-en-jeroen-dupont/

Organisator

Locatie

Het Oude Salvius Kerkje, Limbricht
Platz 2
Limbricht, Platz 2 6141 AT Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
046 4588423
Bekijk de site van Locatie